Kombu wodorosty morskie 200g Kuchnie Orientu
KOMBU WODOROSTY MORSKIE 200g Kuchnie Orientu
Kombu (Laminaria japonica) to jadalna odmiana morskich wodorostów o długich liściach. Kombu uprawia się na szeroką skalę w Japonii i Korei, jest naturalnym źródłem glutaminianu sodu (przed wynalezieniem produkcji syntetycznej był głównym źródłem MSG) dodającym potrawom smaku umami (jeden z 5 wyczuwanych przez człowieka smaków, tzw. smak mięsny lub aminokwasowy, najwyżej ceniony smak w kuchni japońskiej i chińskiej). Wraz z katsuobushi (płatki bonito), kombu jest podstawowym składnikiem japońskich bulionów dashi będących podstawą japońskiej diety. Kombu używa się także w kuchnia koreańskiej (nazwa koreańska: dashima). Wysokiej jakości suszone Kombu jest zawsze pokryte białym nalotem, jest to sól morska pojawiająca się na liściach podczas suszenia.
SKŁADNIKI: 100% suszone wodorosty kombu
WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100g:
Wartość energetyczna 1141 kJ/ 273 kcal,
Tłuszcze 0g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0g,
Węglowodany 60g w tym cukry 0g,
Białko 0g,
Sól 7,5g
Kraj pochodzenia: Chiny
Brak recenzji produktu w tym momencie.
Musisz być zalogowany, żeby recenzować produkty.