PROSIMY CZEKAĆ...

Prosimy nie odświeżać przeglądarki...
Zdjecie Zobacz większe

Gluten pszenny proszek 500g Provita

6,99 zł

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.


Więcej informacji

Gluten pszenny proszek 400g Provita

Samo zło w czystej postaci! Naturalny gluten do samodzielnego przyrządzania seitana. Seitan jest nazywany „chińskim mięsem”, ponieważ swoją popularność zawdzięcza kuchni azjatyckiej – jest składnikiem diety makrobiotycznej wywodzącej się z kultury Dalekiego Wschodu.

Ciasto:

  • opakowanie glutenu
  • woda

Z glutenu i wody zagniatamy ciasto (jak na pierogi), a następnie należy je ugotować. Najlepiej w dobrze przyprawionym bulionie (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, suszone warzywa) przez 20-30 minut.

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • sól morska,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • świeży rozmaryn drobno posiekany (około 2 łyżeczki),
  • mieszanka suszonych ziół (np. zioła prowansalskie).

Po ugotowaniu trzeba „mięsko” ostudzić. W tym czasie przygotowujemy marynatę: oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek oraz sól łączymy ze sobą. Oddzielnie mieszamy sypkie zioła i przyprawy. Następnie nacieramy seitan mieszanką „mokrą”, a potem obsypujemy mieszanką „suchą”. Na koniec skrapiamy potrawę sokiem z cytryny. Tak przygotowaną potrawę odstawiamy na jakiś czas, aby połączyła się z marynatą (co najmniej przez godzinę).

Seitan układamy w żaroodpornym naczyniu, lekko go zawijając, żeby pieczeń nie stała się płaska. Warto też naczynie wysmarować oliwą z oliwek. Danie pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 °C. Po 20 minutach można przykryć ją folią aluminiową, aby nie spiekła się za bardzo. Gotową pieczeń warto podawać do obiadu na ciepło,  lub jak wędlinę kłaść zimną na kanapki.

Przepis: ulicaekologiczna.pl

Wartość odżywcza w 100g: 1600 kJ / 383 kcal; Tłuszcz: 3.8 g; Nasycone
kwasy tłuszczowe 0,7 g; Węglowodany: 13.3 g; cukry: 4.1 g; białko: 70,3 g,
Sól: 0,042 g.

Składniki: gluten pszenny

Kraj pochodzenia: Republika Czeska

Z uwagi na możliwość niezamierzonego przeniesienia składników alergennych podczas procesu produkcji, przetwarzania lub pakowania, każdy z oferowanych produktów może zawierać śladowe ilości składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji takie jak: zboża zawierające gluten, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soję, mleko, orzechy, seler, gorczycę, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, mięczaki, łubin. Chyba że producent zadeklarował inaczej.

Opinie

Napisz opinię

Gluten pszenny proszek 500g Provita

Gluten pszenny proszek 500g Provita

Napisz opinię

Inne produkty w tej samej kategorii:

realizacja: virtualmedia.pl

Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.
Administrator Danych, Polityka Prywatności.