WĘDZONY WŁOCH, 150 g ENDORFINY
Termin przydatności: 20-02-2021
Składniki: orzechy nerkowca (65%), woda filtrowana, rafinowany olej kokosowy z upraw ekologicznych, orzechy włoskie, kardamon, sól wędzona, żywe kultury bakterii probiotycznych.
Wartość odżywcza w 100g: energia 1766kJ/422kcal, tłuszcze 35,9g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 11g, węglowodany 16,4g, w tym cukry 3,6g, błonnik 2,3g, białko 2,3g, sól 1,58g
SEREK KREMOWY / TWAROŻKOWY
Delikatny, lekko kwaskowaty, wędzony w smaku, z orzechami włoskimi i mielonym kardamonem w masie.
• ORZECHY WŁOSKIE. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Wskazane więc są przy chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
• KARDAMON. Kardamon ma ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo–imbirowy zapach, dzięki czemu pobudza apetyt. W związku z tym polecany jest niejadkom.Poza tym zawarte w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczająco na żołądek i pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dlatego powinny po niego sięgać osoby z problemami trawiennymi. Ponadto kardamon niszczy szkodliwe dla organizmu bakterie H.pylori, powodujące wrzody. Kardamon pomaga także w schorzeniach dróg oddechowych, w tym oskrzeli oraz astmy. Kardamon złagodzi kaszel, udrożni zatkany nos, wzmocni odporność. Powoduje leprze przyswajanie magnezu, więc warto dodawać go do kawy.