![]()
Produkt BIO
|
Składniki: woda, ekologiczny cukier, ekologiczna mąka sojowa, sól, ekologiczna pszenica, ekologiczna soja, ekstrakt drożdżowy, ekologiczne sproszkowane grzyby Shiitake.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 631 kJ / 151 kcal,
- tłuszcz 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g),
- węglowodany 30,6g (w tym cukry 18,7g),
- białko 6,1g,
- sól 19,1g.
Certyfikat ekologiczny producenta: CN-BIO-154
Certyfikat ekologiczny importera/dystrybutora: AgroBioTest: PL-EKO-07-12933
Sos sojowy jako dodatek do potraw stosowany jest już od przeszło 2 tysięcy lat. Dzięki słodko-ostremu smakowi wyśmienicie wzbogaca smak wszystkich potraw nie tylko tych mięsnych, ale także warzywnych czy marynat. Jest odpowiedni nie tylko dla miłośników kuchni azjatyckiej.
Powstaje poprzez poprzez długotrwałą fermentację nasion soi (zmieszanych zwykle z pokruszoną pszenicą, jęczmieniem lub prażonym ryżem), wody i soli. Ziarna są podgotowywane, mielone, a następnie mieszane z grzybem – koji. Z reguły wszystkie te składniki fermentują przez kilka miesięcy. W zależności od miejsca pochodzenia, zmieniają się receptury i dodawane przyprawy a sos nabiera różnej konsystencji i smaku zaleznie od kraju, w którym powstał. W kuchni chińskiej jest najczęściej gęsty i słony, w krajach indonezyjskich - rzadki i słodki, a najbardziej popularny w Europie i USA wersji japońskiej – niezwykle rzadki i słony.
Tworzy idealne harmonijne połączenia z warzywami takimi jak czerwona papryka, bakłażan, świeży ogórek i bób. Nieodzowny dodatek do wegańskiego sushi, ale znakomicie również nasyci smak bulionów warzywnych, może stanowić dobry zamiennik maggi w wegańskiej wersji rosołu. Oprócz sosu sojowego, posiadamy w swojej ofercie pyszne sosy teriyaki, sosy sriracha, bezrybne sosy rybne, sosy tamari.
Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.
Administrator Danych, Polityka Prywatności.