Tłuszcze roślinne – zdrowe, wegańskie tłuszcze
Tłuszcze roślinne powinny być elementem każdej zdrowej i zbilansowanej diety. Są najlepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Doskonale zdając sobie z tego sprawę w naszej ofercie znajdziecie certyfikowane tłuszcze pochodzenia roślinnego. Do najpopularniejszych z asortymentu należą roślinne oleje zimno-tłoczone i niefiltrowane. Oleje konopne, oleje rzepakowe, oliwy z oliwek, oleje lniane, oleje z ostropestu, a także szeroka gama roślinnych margaryn wzbogacona wegańską witaminą D to tylko nieliczne produkty z naszej oferty.
Tłuszcze pochodzenia roślinnego w codziennej diecie
Tłuszcze roślinne są wysokoenergetycznym składnikiem naszej codziennej diety. Różnią się od siebie przede wszystkim wpływem, jaki wywierają na organizm, smakiem i zastosowaniem. Tłuszcze pochodzenia roślinnego są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu oraz układu nerwowego, stanowią rozpuszczalnik dla niektórych witamin: A, D, E, K. Tłuszcze roślinne obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, wzmacniają kości, ponieważ wpływają na wzrost przyswajalności wapnia.
Tłuszcze roślinne z naszej oferty
Tłuszcze pochodzenia roślinnego, które oferujemy w tej kategorii to produkty pochodzące wyłącznie od cenionych producentów, cieszących się popularnością wśród klientów. Do wyboru mamy naprawdę szeroką gamę tłuszczy roślinnych, tak by nawet najbardziej wymagający konsument, znalazł rozwiązanie dopasowane do swoich indywidualnych potrzeb. Jeżeli szukasz tłuszczu roślinnego głównie do używania na zimno, idealna będzie oliwa z oliwek, sprawdzi się również do krótkotrwałego smażenia w niskiej temperaturze. Olej rzepakowy wzbogaci smak wielu sałatek, surówek i sosów, jest jednym z bardziej uniwersalnych olejów, nadającym się również do smażenia. Natomiast olej lniany, ceniony za smak i właściwości, najlepiej spożywać wyłącznie w zimnej postaci. Tłuszcze roślinne w jedzeniu pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ale również na sylwetkę, ponieważ sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Dlaczego warto wybierać tłuszcze pochodzenia roślinnego?
Tłuszcze pochodzenia roślinnego to najzdrowsza grupa tłuszczów! Są bogactwem witamin i minerałów. Do wyboru mamy naprawdę wiele produktów, o różnych właściwościach i nutach smakowych. Idealne do dań na zimno, ciepło, słono i słodko. Swoje zastosowanie znajdują, nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Odgrywają ważną rolę w zabiegach pielęgnacyjnych, wykonywanych zarówno w salonach kosmetycznych, jak i w domowym zaciszu. Pobudzają skórę do regeneracji, ujędrniają ją i nawilżają.