Masło wegańskie – alternatywa dla tradycyjnego masła
Masło wegańskie to bezmleczna alternatywa dla zwykłego masła, które najczęściej wytwarzane jest z mleka krowiego, ale czasami także z mleka owczego czy koziego. Wegańskie masło jest wytwarzane tylko i wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Ma bardzo podobną konsystencję i smak do masła z mleka zwierzęcego.
Czy masło wegańskie jest tym samym czym margaryna roślinna?
Masło wegańskie i margaryna są bardzo podobne, ale nie identyczne. Margaryna może czasami zawierać produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak pochodne mleka, serwatkę czy laktozę. Często tradycyjne margaryny są produkowane na tych samych liniach produkcyjnych, na których robi się mleczne masła. Kupując wegańskie masło, mamy pewność, że nie zawiera ono produktów pochodzenia zwierzęcego.
Alternatywą dla masła wegańskiego są wegańskie margaryny. Są one produkowane również z zachowaniem jak najwyższych standardów i również nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego.
Masło wegańskie – typowy skład
Masło wegańskie produkuje się najczęściej z oleju kokosowego, oleju z pestek winogron oraz oleju sojowego. Ważnym składnikiem jest woda i dodająca smaku sól.
Te składniki powodują, że masło pomimo swojej „maślanej” konsystencji cały czas pozostaje miękkie i jest zawsze gotowe do użycia. Łatwo je pokroić i rozsmarować.
Czy można zastąpić zwykłe masło masłem wegańskim?
Masło wegańskie jest zamiennikiem zwykłego masła w 100 proc. Można go stosować zarówno do smarowania pieczywa, jak i do pieczenia. Jego właściwości kulinarne są zbliżone do margaryny. Jeżeli przepis uwzględnia użycie margaryny to wegańskie masło mona użyć bez najmniejszych obaw. Nie zmieni ono smaku potrawy, le nada mu oczekiwanego smaku i aromatu.
Olej kokosowy – najlepszy składnik masła wegańskiego
W ostatnich latach obserwujemy tendencję wzrostową popularności oleju kokosowego. Znajdziemy go we wszystkim: od pielęgnacji ciała po wypieki.
Jedną z rzeczy, która sprawia, że olej kokosowy jest fantastycznym składnikiem masła wegańskiego, są jego wartości odżywcze. Zwiera tłuszcze nasycone pochodzenia roślinnego, które są bardzo dobre dla zdrowia. Badania pokazują, że może mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu w organizmie.
Olej kokosowy imituje masło trochę lepiej niż inne oleje, ponieważ jest gęstszy. Podobnie jak masło zwierzęce, olej kokosowy jest półstały w temperaturze pokojowej, co stanowi z niego najlepszy substytut masła, do pieczenia lub spożywania na surowo. Można również łatwo stopić masło wegańskie w kuchence mikrofalowej lub w garnku, aby zastąpić roztopione masło w przepisach.