Jackfruit Chlebowiec
Owoc chlebowca to jeden z trzech wielkich owoców Azji. Znany również pod takimi nazwami jak jackfruit, owoc drzewa bochenkowego, kathal, khanun, nangka. Młody owoc chlebowca ma szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej, ale jest również odkryciem kuchni wegańskiej i wegetariańskiej - to dobrze znany, roślinny zamiennik mięsa. W smaku jest lekko słodki, strukturą przypomina mięso. Przyrządza się go nie tylko na gorąco - młody jackfruit można gotować, smażyć, dusić, piec, czy panierować, ale jest także podawany na zimno. Chlebowiec jest dostępny w puszkach w formie cząstek owocu w zalewie (młody, zielony chlebowiec), oraz jackfruit w syropie. W drugiej opcji - chlebowiec w syropie, wykorzystuje się w deserach, bo jego naturalnie słodkawy smak świetnie się w nich odnajduje. Jackfruit coraz częściej serwowany jest jako zdrowa alternatywa dla produktów sojowych, czy powstałych na bazie glutenu. Chlebowiec, jackfruit zawiera dużo witaminy C i witaminy A, pozytywnie wpływa na zdrowy układ sercowo-naczyniowy, oraz wzrok. Młody jackfruit to również świetna alternatywa dla osób dbających o sylwetkę - jest niskokaloryczny i jest doskonałym źródłem energii. Jackfruit młody chlebowiec docenią z pewnością wegańscy i wegetariańscy sportowcy, ponieważ zawiera stosunkowo dużo białka. Jackfruit chlebowiec potrafi zaskoczyć smakiem, wdzięcznie komponuje się z wszelkimi przyprawami, tworząc harmonijne uzupełnienie dla rodzimych warzyw, czy owoców. Obok egzotycznego curry doskonale sprawdzi się w roli wegańskiego gyrosu, kebaba, kotletów, potrawki, czy gulaszu.