Tofu naturalne jako rewelacyjny zamiennik mięsa drobiowego
Bez wątpienia tofu z powodzeniem zagościło na naszych stołach i nie uwzględniamy tu tylko wegetarian bądź wegan. Sam przysmak wywodzi się natomiast aż ze starożytnych Chin. Krążą opowieści, że właśnie wtedy przypadkowo doszło do nieplanowanego ukwaszenia mleka sojowego. Tym sposobem tofu naturalne zaczęło podbijać różnorodne dania bezmięsne w Wietnamie czy Japonii. Europa poznała smak specjału znacznie później, lecz dziś często nie wyobrażamy sobie już braku ulubionej tofucznicy podczas diety, wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego. No dobrze, ale czym jest właściwie tofu? Tofu to po prostu serek, powstający z mleka sojowego. Dzięki procesowi koagulacji możemy podziwiać produkt pod znaną nam postacią. Ponadto delikatny, łagodny smak stanowi wyróżnik i bazę dla licznych dań.
Tofu wędzone oraz marynowane - co wyróżnia dane warianty?
Pierwsze zapewnia nam zdecydowane walory smakowe. Tofu wędzone odznacza charakterystyczny wędzonkowy posmak podobny do tradycyjnego sera wędzonego poddawanego wpływowi ciepła oraz dymu. Właśnie dlatego ten rodzaj tofu urozmaica większość potraw. Bez problemu wykreujesz wartościowy obiad czy kolację przy pomocy specjału. Z kolei tofu marynowane możemy przyrządzić sami, przygotowując aromatyczną kombinację lub zakupić gotowy produkt w naszym sklepie. Co więcej, tofu z dodatkiem tymianku bądź słodkiego chilli będzie smakować wyśmienicie podczas domowego grilla.
Przepyszne dania w towarzystwie tofu
Jeżeli tęsknisz za klasycznym spaghetti bolognese, odpowiednio przyprawione tofu wędzone będzie stanowiło idealną alternatywę dla mięsa. Należy też wziąć pod uwagę wszelkie dania kuchni azjatyckiej takie jak pad thai, do tego różne pasty kanapkowe lub sałatki. Jeszcze wcześniej powiedzieliśmy o tofucznicy, która generuje godnego zastępcę lubianej jajecznicy. Wystarczy pokruszyć tofu i przysmażyć je na patelni, dodać odrobinę przypraw oraz warzyw. Gwarantujemy, że nie będziesz zawiedziony efektem finalnym.
Nie pomijamy tutaj licznych korzyści zdrowotnych
Tofu naturalne produkowane przy użyciu siarczanu wapnia stanowi jego znakomite źródło, które owocuje mocnymi kośćmi oraz zdrowym uzębieniem. Ponadto specjał wyróżnia niski indeks glikemiczny, dlatego jest podstawą zrównoważonej diety. Nie odnotujemy tutaj cholesterolu ze względu na w pełni roślinny produkt. Tofu zawiera również niezwykle cenne aminokwasy i dostarcza organizmowi jedne z najważniejszych mikroelementów takich jak żelazo, fosfor sód, a także witaminy z grupy B. Przekonaj się sam, wybierając produkty sprawdzonych marek takich jak Lunter, Terra czy Berief. Zapraszamy!