Glony morskie - bogactwo wartości odżywczych
Jeżeli szukasz jedzenia, które zawiera w sobie niezliczoną ilość minerałów oraz wszystkie składniki wody morskiej, to glony morskie są idealnym rozwiązaniem. W porównaniu do innych roślin, posiadają one największą liczbę witamin, z tego powodu mogą być doskonałym dodatkiem do niemal każdego posiłku. Glony morskie charakteryzują się działaniami moczopędnymi, przeciwmiażdżycowymi, oraz przeciwzakrzepowym. Bardzo często polecane przez dietetyków w przy okazji walki z nadwagą dzięki aktywnemu składnikowi wspomagającemu spalanie tkanki tłuszczowej - fukoksantynie.
Wodorosty morskie - właściwości zdrowotne
Oprócz wyżej wymienionych korzyści płynących z ich spożywania, wodorosty morskie posiadające skórkę z pomarańczy regulują gospodarkę wodną naszego ciała, dzięki czemu jesteśmy w stanie redukować obrzęki oraz toksyny z organizmu. Błonnik w nich zawarty pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Dzięki swojej niezwykłej konsystencji, te składniki odżywcze gromadzone są w ich wnętrzu w najbardziej przyswajalnej formie z możliwych dla człowieka.
Płatki nori - wyborne do każdego posiłku
Jedną z najbardziej popularną odmianą glonów morskich są płatki nori. Mogą się znaleźć w Twojej kuchni jako dodatek do Twoich ulubionych posiłków, takich jak zupy, sosy, czy też pasty. Podchodzące z Japonii płatki nori są niezwykle bogatym w białko i węglowodany produktem, jednocześnie nie zawierającym dużej liczby kalorii oraz całkowicie pozbawionym cukru.
Wodorosty nori - dalekowschodnia tradycja
Te rośliny najczęściej pochodzą z Dalekiego Wschodu. Z tego powodu nie może dziwić fakt, że wodorosty nori stanowią podstawę do wielu dań kuchni japońskiej, chińskiej, oraz koreańskiej. Nieodłączny element przy przygotowywaniu sushi, może być również podawany jako przekąska w kuchniach azjatyckich. Wodorosty nori stanowią podstawowy składnik przy okazji robienia zupy miso, oraz wegańskiej odmiany niezwykle popularnego ostatnio w Polsce ramenu.