Pieczywo wegańskie – czym się charakteryzuje?
Mąka, drożdże, woda i sól, to tradycyjne składniki pieczywa. Każdy z nich to produkt pochodzenia roślinnego, więc wypiek upieczony z ich udziałem jest pieczywem wegańskim. W naszym sklepie znajdziesz tylko i wyłącznie pieczywo wegańskie pozbawione jakichkolwiek zwierzęcych dodatków. Kupując wegańskie pieczywo oferowane przez nas, nie musisz wnikliwe czytać składu produktu, by mieć pewność, że produkt jest w 100 procentach wege. My to zrobiliśmy za ciebie. Poniżej omawiamy kilka rodzajów wegańskiego pieczywa dostępnego w naszym sklepie.
Pieczywo wegańskie - chleb orkiszowy
To jeden z rodzajów pieczywa dostępny u nas. Orkisz jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów i błonnika. Jest również bogaty w żelazo, magnez, fosfor i cynk. Spożywanie dużych ilości błonnika może zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie. Orkisz obecny w pieczywie wegańskim może też powodować obniżenie ciśnienia krwi. Badania naukowe potwierdzają również pozytywny wpływ orkiszu na serce. Dostarczanie błonnika organizmowi zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru. Błonnik jest również kluczowy do procesu zdrowego trawienia. Skutecznie pomaga zarządzać waga.
Wegańskie pieczywo – chlebki żytnie
Żyto jest bogatym i łatwo dostępnym źródłem witamin i minerałów, w tym magnezu, fosforu i potasu oraz przeciwutleniaczy. Jest również podobnie jak wegańskie pieczywo orkiszowe bogaty w błonnik. Pozytywnie wpływa na przemianę materii i układ trawienny. Jest wskazany dla osób mających problemy z cukrzycą.
Chlebki warzywne i lniane z burakiem
A może macie ochotę spróbować wegańskiego pieczywa warzywnego albo lnianego z burakiem? Tego rodzaju pieczywo ma duże zalety zdrowotne. Nasiona lnu są pełne kluczowych dla utrzymania dobrego stanu zdrowia związków bioaktywnych. Len ma też duże właściwości przeciwutleniające. Substancje zawarte w nasionach lnu korzystnie wpływają na zdrowie serca, obniżają poziom cholesterolu, redukują stany zapalne i pozytywnie wpływają na kład krwionośny. Pieczywo wegańskie z burakami jest idealne do opiekania lub jako grzanki do zupy. Jest pełne kwasów tłuszczowych Omega 3, co pomaga, że na dłużej zachowasz uczucie sytości. Burak dodaje pieczywu ciemnoróżowego koloru oraz ciekawego słodkiego smaku. Zapoznaj się z ofertą wegańskiego pieczywa w naszym sklepie i wybierz coś dla siebie.