Orkiszowe
Mleko orkiszowe pełne dobroczynnych właściwości
Mleko orkiszowe jako produkt roślinny jest pełne korzystnych wartości odżywczych ważnych dla naszego zdrowia i odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Orkisz jest gatunkiem zboża o wysokiej zawartości skrobi oraz białka. Ważną informacją dla osób starszych i borykających się z przewlekłymi chorobami jest to, że mleko wegańskie nie podnosi poziomu cholesterolu, a więc może być stosowane w codziennej diecie. Składniki mineralne i witaminy zawarte w mleku orkiszowym sprawiają, że jest to coraz częściej spotykane mleko roślinne w naszych domach.
Komu poleca się mleko orkiszowe?
Mleko orkiszowe będzie dobrą alternatywą dla każdego, kto z różnych względów nie może pić mleka krowiego. Chętnie z tej formy napoju korzystają weganie. Ponadto ciekawy smak mleka roślinnego zdobywa serca również tych, którzy szukają urozmaicenia w codziennej diecie. Nietolerancja laktozy to zjawisko coraz powszechniejsze, dlatego szukamy rozwiązania w postaci produktów zastępczych. Takim produktem będzie np. mleko orkiszowe czy też mleko konopne, którego bogaty skład zastąpi niedobory witamin i minerałów. Ponadto tego typu mleko roślinne pomaga w walce z nieprawidłowym funkcjonowaniem jelit oraz stanami zapalnymi skóry i wypadaniem włosów.
Mleko orkiszowe - do czego używać?
Produkty pochodzenia roślinnego są nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Z tego względu mleko orkiszowe cieszy się niezwykłą popularnością w kuchni. Można je przyrządzić na wiele sposobów, dzięki czemu z łatwością zastąpi mleko tradycyjne. Dobrze smakuje, gdy ugotujemy na nim owsiankę, w formie koktajli, deserów i do samodzielnego wypicia. Kawosze dodają je do ulubionej kawy, a dzieci piją jako napój do posiłków. Mleko roślinne, mimo że smakuje inaczej niż krowie, nie zmienia smaków deserów i łatwo przyzwyczaić się do jego picia. Każdy, kto nie jest przekonany do tego typu produktów, powinien spróbować tej roślinnej alternatywy.
Mleko orkiszowe w codziennej diecie
Wybierając odpowiednie dla siebie mleko orkiszowe, warto zwrócić uwagę na jego rodzaj. Do wyboru mamy różne produkty od cenionych firm, które posiadają niezbędne certyfikaty. Wysokiej jakości mleka roślinne, mleka wegańskie w proszku, to te z oznaczeniem Bio, a dla tych, którzy nie lubią dodatku cukru, znajdą się i takie, które go nie zawierają. Ekologiczne mleka orkiszowe nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. Ponadto produkty użyte do ich wytworzenia pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych i są znacznie zdrowsze . Wybór mleka roślinnego jako wzbogacenie codziennej diety to opcja dobra dla każdego.