Ryż arborio do risotto 400g Radix
RYŻ ARBORIO DO RISOTTO 400g Radix
Ryż arborio to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadająca się do risotto, tradycyjnej włoskiej potrawy, serwowanej w północnych regionach tego kraju. Zawiera dużo skrobi, co czyni jego tak oryginalnym. Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia. Podstawowa wersja risotto to podsmażony na oliwie ryż arborio, następnie gotowany na wolnym ogniu w bulionie, do którego można dodać białego wina. Aby uzyskać kremową konsystencję i aksamitny smak, płyn należy dodawać stopniowo i często mieszać. Ryżu arborio nie wolno płukać przed gotowaniem, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy charakterystyczny gęsty sos.
SKŁADNIKI: ryż arborio 100%
WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100g:
Wartość energetyczna 1460 kJ/ 349 kcal
Tłuszcze 0,8 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g,
Węglowodany 78,5 g w tym cukry 0,1 g,
Błonnik 1,4 g,
Białko 7,0 g,
Sól 0,002 g
ALERGENY: Może zawierać gluten, orzechy ziemne, inne orzechy, sezam oraz soję.
Brak recenzji produktu w tym momencie.
Musisz być zalogowany, żeby recenzować produkty.